Orsi, a Borsóka 2014.04.12. 23:14

Birtokoljunk. Mettől meddig a miénk?


Múlthéten nem voltunk a telken, ezért most ha lehet még izgatottabban indultam el, mint máskor. Vajon mi van a fákkal, a virágokkal; mennyit nőtt a fű? És a többi :)

Nohát a diófák jól vannak, a levelei már egészen nagyok - a kert már cseppet sem kopár. A fű zöldell, hiszen volt eső múlthéten. De szerencsére nem nő állati gyorsan, nem kell majd hű-de-gyakran nyírni.

A virágos kertecske is alakul. A múltkor Bonyhádról átültetett növények szépek, növögetnek, van ami már virágzik is. De a legnagyobb örömöm, hogy a márciusban elvetett Őszirózsa és Trombitavirág magok bizony kikeltek :) Még nem túl látványos, néhány pár levelecske látszik belőlük... de, az enyém! A rózsatövek bokrosodnak, legalább kétszeresre nőttek a legutóbbi látogatás óta. A kert végében a "ferdefa" is virágba borult, nagyon szépséges. Találgatunk, lehet hogy vadmeggy, mert a virágzata hasonlít rá. De sokkal kisebb, mint ahogy a levelei is sokkal kisebbek mint a meggyfának. Hát, majd ez is kiderül idővel :)

kerites1.jpg
No, igen. Ez mind a miénk, és szeretnénk megóvni a hatalmas dióterméssel együtt. Ehhez kerítésre van szükség minden oldalon, mert mint tudjátok, jelenleg csak két oldalán van (és valljuk be őszintén, az is elég vacak állapotban van), az erdőcske felöli részek nyitottak.

Nagyjából tudjuk, hogy meddig tart a telek, de ha kerítést építünk, akkor ennek pontosnak kell lennie. Az eladó állítása alapján joggal feltételezzük, hogy a meglévő kerítés és a három sarki oszlop jó helyen van, de azért csekkolunk mindent amennyire csak lehet. Van hivatalos térképmásolatunk, földmérési számadatokkal  és szerencsére a telken van egy jól látható földmérési pont, amihez képest ki tudjuk mérni a hiányzó sarkot.

 Rendkívüli precizitással és tudományos megközelítéssel egy 5 méteres mérőszalaggal és egy tekercs kék díszkötözővel látunk neki a feladatnak. A dísztekercsből lemérjük a megfelelő hosszokat és kifeszítjük a mérési pontnak megfelelő irányokban. Az eredmény pontos - ha a meglévő kerítés is az. A hátsó, erdő felöli kerítést azonban egy picit beljebb hozzuk. A birtok területéből nem sokat vesztünk, de annál többet nyerünk azzal, hogy két hatalmas ősfát nem kell kivágni - amik pontosan a kerítés vonalába lógtak volna.

A ferdefa viszont necces. A fa a telekhatáron kívül nő ferdén a telek fölé. Épp csak hogy el fog férni alatta a másfél méter magas kerítés. De ha dől, akkor bontja a kerítést... nem tudom mi tévők legyünk, túlságosan kecses fa, túlságosan gyönyörű virágzattal. Egyenlőre marad.

 

Címkék:kerítés birtok telekhatár kerítés építés balatoni telek balatoni birtok 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://megvalositom-az-almaimat.blog.hu/api/trackback/id/tr946025223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Báboly 2014.04.14. 23:40:36

Én azt a fát inkább kifele kerültem volna meg, mint befele... de ti tudjátok... nem én méricskéltem.

Báboly 2014.04.14. 23:43:09

Csudára élveztem a kert-galériádat :)

Báboly 2014.04.14. 23:44:29

Az előbb még volt itt egy gyík is! Hova szökött?

Orsi, a Borsóka · http://visi.hu 2014.04.15. 09:55:58

@Báboly: Több mint 1 métert kellett volna kintebb vinni az ős akácfák miatt. S akkor meg a ferdefába ütközünk, ami még legalább 1 méter. A kerítés hossza 25 méter. Ez alapján kb. 50 négyzetméter illetéktelen területfoglalásunk lenne. A lelkiismeret furdalás mellett még nagyon meg is büntetnének. A kerítés lebontása és átépítése sem jó buli.

Inkább művelem azt az 1070 négyzetmétert ami van, és nem idegeskedek emiatt :)

Orsi, a Borsóka · http://visi.hu 2014.04.15. 09:57:16

@Báboly: A gyík és a többi állatka egy másik bejegyzésben bújkál :) Itt van:
megvalositom-az-almaimat.blog.hu/2014/04/13/kertunk_kis_lakoi
süti beállítások módosítása